Ouderwets nieuwe koffiezetter
Sinds vandaag zijn we weer een ‘nieuwe’ aanwinst rijker voor de aanvulling van de the Graphic barista-beleving tijdens aankomende relatiemomenten. Een mooi, klassiek, glazen tafelmodel koffiemaker uit Engeland; the Cona Coffeemaker, Size No. II A, uit +/- 1950. Met verchroomde bakeliet standaard. Via marktplaats een mooi, compleet exemplaar gevonden met wat kleine gebruikssporen aan het zwart, beukenhouten handvat. Alle andere accessoires zijn in goede staat; spiritusbrander met cap, glazen stop, bovenste en onderste bol/stolp, chromen standaard alles heel en smetteloos. Het handvat maken we, natuurlijk, gelijk schoon. Ontdoen hem van verf, zodat we een mooi beukenhouten greep overhouden.
Werkwijze van een Cona koffiezetter
De bereiding met de Cona werkt volgens het aloude natuurkundige principe van uitzetten en krimp bij warmte en koude. Van water. De onderste bol moet gevuld worden met warm/heet water, die met de spiritusbrander verder wordt doorverwarmd. De bovenste glazen stolp wordt met de stop, in de buis, gevuld met ‘grof’ gemalen koffie en bovenop/in de onderste ‘kokende’ bol gezet. Door het uitzetten van het hete water en de ontwikkeling van stoom wordt het warme water door de buis naar boven gestuwd. Langs de glazen stop. Wanneer alle ruimte in de onderste bol ‘vervangen’ is door stoomdruk, gaat de spiritusbrander uit, koelt de onderste bol af en ontstaat hierin een onderdruk. De onderdruk zuigt de vloeistof uit de bovenste stolp terug in de onderste bol en de koffie is klaar om (h)eerlijk van te genieten. Het natte koffieresidu/koffiedik blijft netjes in de bovenste stolp achter. Proost!
Nu nog de mengverhoudingen perfectioneren, een nauwsluitend vervoersmiddel ontwikkelen en de Cona kan en mag mee op de koffiebalie.