Het testpanel koffiepraat • Fascino Coffee-Panama Espresso

Fascino Coffee-Panama Espresso in het testpanel the Graphic barista

Een tijdje geleden mezelf weer eens aangemeld voor het testpanel van de site koffiepraat.nl en ‘als ware het m’n verjaardag’ komt er dan een gevuld pakketje via de post. Het blijft toch altijd leuk om een pakketje koffie te krijgen. Deze keer een doosje met twee zakjes 250 gram Fascino Coffee – Panama Espresso. 100% Arabica. Mooie zwarte verpakking met rood logo en een duidelijke ruimte voor de branddatum. Heel netjes verzorgt. Dit vraagt weer om een goede voorbereiding(Dank je wel! Moniek); timer voor de doorlooptijd, digitale keukenweegschaal voor het juiste gewicht(filterdrager met gemalen koffie), illy cappuccino kopjes voor de juiste hoeveelheid, schoongemaakte bonenmaler en een gevuld waterglas.

Bij het openen van het eerste zakje gelijk de neus erin. Snuiven en een beeld maken van de geur; ik ruik een combinatie van koffie/vanille. Ik zie vooral kleine licht gebrande boontjes. Vervolgens de maler gevuld en z’n werk laten doen; malen tot m’n filterdrager gevuld is. Natuurlijk weer ruiken: lekker, zoet, vanille, brand, rook.

 

IJken van al je losse stappen

Zonder aan te tampen, eerst gewogen en gelijk goed/neutraal tot het randje vol. Samen totaal 554 gram (540+14). Tampen en daarna nogmaals wegen. Cooling shot uit de broeikop en daarna gelijk de filterdrager erin, aanzetten en timen. Eerste shot +/- 35 seconden voor 60 ml koffie. Ter hoogte van het midden van het oortje van m’n illy cappuccinokopjes. Mooie, bruinlederen crema met een klein tijgerspikkeltje erin. Ook nu weer de neus eroverheen: een volle romige geur van rook, chocolade. Ik proef een klein zuurtje in het begin met een hele heftige, donkere bijna pindasausachtige smaaksensatie.

 

Proeven, beoordelen en bijstellen

Gelijk weer de maling naar grover aangepast. Om de doorlooptijd naar beneden te krijgen naar de gewenste norm/standaard van 25 seconden. Met het gelijk houden van gewicht, tamp en hoeveelheid. Altijd in combinatie met kijken, proeven en ruiken! Let wel; om de geur en smaak optimaal te krijgen is de standaardnorm van 25 seconden natuurlijk niet heilig, maar is wel ‘handig’ als ijkpunt om daarna verder te stoeien. Na de maling op orde te hebben gekregen, gaan we ook gelijk aan de slag met melk en suiker. Vanwege zijn heftige smaak blijft ze natuurlijk goed overeind in een cappuccino, alhoewel ik het scherpe randje niet prettig vind.

Als de zak langzaam zijn bodem laat zien, kan ik mijn oordeel gaan vellen. Een goede, verse koffie, die netjes verpakt voor (mijns inziens) de doorgewinterde heftige espressodrinker bedoeld is. Het is voor mij een koffie die, vanwege zijn overheersende smaak me na de eerste week gaat ‘vervelen’. Een goede koffie, maar niet voor mijn smaakvoorkeur bedoeld.

Geef een reactie

Upcoming events