Proefpanel • Compagnia Dell’Arabica India Monsooned Malabar

Omdat ik hem belangrijk vind in het volledige proces van the Graphic barista een ‘oude’ test via het proefpanel van Koffiepraat.nl:

Koffiepraat: “India Monsooned Malabar Wel beschouwd worden de Malabar koffie uit de Zuid-Kust van India gezien als de hoogste kwaliteit van “monsooned’ koffie. De naam komt van de wijze waarop de koffie wordt opgeslagen: de groene bonen worden opgeslagen in open opslagruimten, waar zij blootgesteld worden aan de sterke winden tijdens de moeson. Dit brengt uiteindelijk een zacht gele, zoete boon op met een laag zuurgehalte. Dit prachtige proces levert een exceptioneel zachte koffie op. 100% arabica koffiebonen. Wie wil?”

Na wat mailcontact over en weer, en natuurlijk de inschrijving voor het proefpanel, is het zover. We mogen meedoen. Het doosje komt volgens afspraak, op tijd bij ons thuis. Een doosje gevuld met twee zakjes,waarvan ik er eentje gelijk thuis kan brengen; de koffie. De andere niet.

De oplossing komt bij opening. Er schiet een stukje forum door mijn hoofd: “… mijn vrouw dankt jullie hartelijk voor de chocolaatjes”. In ons geval hoop ik voor haar dat ze zo lang ‘overleven’. Onze jongens staan al te kijken, dus het wordt in ieder geval delen.

 

Voorbereiden is als opvoeden

De grote zak is duidelijk alleen voor papa. ‘Koffie is papa’s hobby’. Een snelle, maar grondige schoonmaakbeurt van de Rancillio Rocky en ze is klaar om via de hopper gevuld te worden met de verse bonen. Wanneer ik de bonenzak open, valt gelijk de grote hoeveelheid gebroken bonen en de donkere branding op. Deze jongens zijn lang gebrand, want ze zweten ervan. Ruiken naar zweet doen ze gelukkig niet. Een milde, zachte geur komt me tegemoet. Lekker.

Met een druk op de knop begint de Rocky haar doser te vullen met het donkere, fijne maalsel. Ondanks dat ze, in een direct-na-de-schoonmaakbeurt, ‘standaard’ maalt, komt het maalsel er weer heerlijk fijn uit. Gelijk maar eventjes de neus erboven. Ook hier weer een milde geur.

 

Een eerste shot brengt me helemaal ‘in the mood’

Een mooi straaltje van koffiegoud glijdt uit de uitloop van mijn filterdrager. Kwispelend, als warme honing, stroomt het in mijn kopje. 25 secondes verder en ik laat mijn Luna stoppen met pompen.

Het kopje gevuld met dikke crema lacht me tegemoet. De eerste nip geeft een aangename verrassing. Ondanks de milde geur heeft deze koffie een heerlijke pittige, sterk aardse, licht zurige, lange (na-)smaak. Hij blijft lang aan zonder plakkerig te zijn, op de tong, tanden en of gehemelte.

Ook in een volgende test; met suiker en als cappuccino weet de koffie me aangenaam te verrassen. Met een beetje suiker smaakt de koffie, binnen een korte tijd, heftig zuriger met een snelle ineenzakking van de ‘lekkere’ smaak. Als cappuccino is de koffie veel vriendelijker. Zelfs heerlijk te noemen. De lekkere smaak blijft hierin volledig overeind.

 

Conclusie voor ons thuis; een WBA (Would Buy Again). Het pittige, aardse valt bij ons in de smaak, alhoewel het nog iets meer chocoladesmaak mag zijn. We, ik en mijn meissie, zijn hier fervent cappucinodrinkers, met voor mij een espresso/doppio op zijn tijd.

Geef een reactie

Upcoming events