Weer iemand blij met een stukje (ge)service aan de ECM koffiemachine

Service met een beetje TLC

Na wat mailwisselingen over mijn uit de hand gelopen ‘hobbies’ maar eens afgesproken met m’n neef. Hij is in het bezit van een mooie Giotto, maar heeft niet het gevoel optimaal de machine te kunnen gebruiken. Dus, met de machine en al, de auto ingestapt en naar mij toe gereden. Om te kijken wat ik er eventueel aan zou kunnen doen… Veel, heel veel. De machine is al wat jaartjes aan het werk en was toe aan een klein, intern, schoonmaakbeurtje. De filterdragers en filterbakjes weken in de JoeGlow, de groep even goed doorspoelen/backflushen met CleanExpres van NuovoRicambi en het water uit de groep werd gelijk wat transparanter.

 

De lat omhoog

Terwijl het backflushmiddel zijn werk in de groep deed, ook gelijk maar het opschuimen van de melk vastgepakt. Want; ‘ik wil net zo’n mooie cappuccino maken zoals ze in een koffiebar in Italie maken…‘ was één van zijn opmerkingen tijdens onze mailwisseling. Gelukkig hebben we de kannen in verschillende maten, altijd voldoende volle melk in huis en is de koffiekeuken groot genoeg om samen aan/naast zijn machine te staan. Wat werkt dat kleine, ienieminie, kannetje dan lekker voor de uitleg. (Nogmaals; Dank je wel, Anton!). Twee keer oefenen en bij de derde keer kwam het draaien erbij en het feest was compleet. Verrukt om zijn zelfgemaakte microfoam. Gefeliciteerd neef! Natuurlijk, meteen gevierd met een espresso. Na de nieuwe broeikopring te hebben geplaatst, filterdragers, etc. te hebben schoongesopt was hij weer klaar voor de start. Van het testpanel; de Giotto en de Astoria. Twee doppio’s naast elkaar gezet en ik moest zeggen dat het verschil er wezen mag. Helaas nu nog in het nadeel van de Giotto, maar dat zal mijn eigen ‘onkunde’ op de Giotto zijn geweest. Na een paar keer draaien zal ook dat wel dichterbij elkaar te krijgen zijn…(Ook wel weer gerustgesteld met het resultaat, anders had ik mijn Cellini moeten houden en had ik mijn Astoria nooit gereviseerd. Wat natuurlijk ook meer met een hoogvolume kwestie te maken heeft) Maar we wilde vanavond niet alleen met koffie bezig zijn, dus wordt de volgende keer vervolgd!

Ik zag mijn neef met een blij gezicht en weer schoon werkende machine richting huis vertrekken. Hij blij, ik blij!

2 Reacties

  1. Een dag later de machine weer in gebruik genomen. Ik was gewend om mijn Molinari koffie nauwelijks aan te stampen, maar nu liep hij weer door als een trein! Wat een goede schoonmaakbeurt kan doen. De druk was blijkbaar door alle koffieprut helemaal teruggelopen. De tweede poging ging beter en de smaak was verassend goed, al was het nog lang geen golden shot.

    Sanne, nogmaals bedankt. Ik ga snel een blind filter kopen en regelmatig back flushen!

Geef een reactie

Upcoming events