Hoe een koe een bes vangt? Met een blinde koffiemelange review van Varesina Caffe

Koffiemelange review van onbekende koffiesoorten

Het is toch altijd weer leuk om te merken dat de aanwezigheid op verschillende (koffie-)forums zijn vruchten(bessen) af kan werpen… Via een omweg heb ik de vraag gekregen om een drietal koffiemelanges blind te testen; op kwaliteit, kleur, geur en smaak. ‘Ik zou graag een koffietest willen doen van drie melanges en heb jouw uitgebreide tests gelezen op koffiepraat. Zou jij…?’, was de strekking van de vraag. Na telefonisch contact een afspraak gemaakt om kennis met elkaar te maken en natuurlijk om drie pakketjes persoonlijk in ontvangst te nemen, gaan we aan de slag.

Met geschreven tekst op zwarte zakken liggen de drie verschillende melanges voor me, blind, te wachten. De espressogebrande koffiebonen, Arabica en Robusta, zijn gemixed in de verhoudingen van 80-20, 95-5 en een volle 100% Arabica en komen uit de verschillende koffiewindstreken. Ze zijn alle recent gebrand en vers uit de verpakking gehaald om helemaal blind te kunnen testen. De persoon voor me, Jeroen, komt niet direct uit de koffie, maar is er zeer zeker wel in geïnteresseerd. En dan vooral ook in mijn oordeel. Aan het werk, dus!

De voorbereidingen worden gelijk getroffen; de koffiemolen wordt regelmatig volledig schoongemaakt(leeggezogen/schoongeborsteld), om ‘oude’ koffieresten niet van invloed te laten zijn op de smaak. Voor zo’n test als deze doen we het natuurlijk, extra, bij de aanvang. De weegschaal wordt met lege filterdragers geijkt. De vaste testkopjes worden uit de kast gepakt en de timer krijgt nieuwe batterijen. Kijken of we met Moniek in het achterhoofd binnen drie/vier kopjes ‘op dronk’ kunnen zijn.

 

Het oordeel door koffiemelange review

Om niet op één soort boon blind te staren, start ik, volledig willekeurig, met de 95-5 melange. Gelijk bij de eerste kennismaking valt me op hoe licht de boon gebrand is. En de mate waarin ze, statisch, uit de molen komt. Een milde geur van koffie vult de kamer; lekker zonder (te) sterk te zijn. Het eerste kopje laat zien dat we er nog niet zijn; crema is wel mooi, maar de hoeveelheid is duidelijk te weinig. Bij het proeven hoor ik Moniek ‘over de tong‘ zeggen. Een tweede poging met de maling iets grover geeft al iets meer volume en betere smaak, maar de derde geeft het uiteindelijke gewenste resultaat; op de tong. Een ‘neutrale’ koffiesmaak, dikke crema en een klein zuurtje in de afdronk. In een later opvolgende cappuccino komt daar nog een aangenaam bloemetjessmaak bij. Dit laatste is natuurlijk ook deels te wijten aan de melk.

De tweede melange; 80-20 melange verloopt redelijkerwijs op eenzelfde volgorde. In drie maalstanden een neutraal ijkpunt (14 gram/25-28 sec. /70ml) vanwaar we gaan proeven en combineren met melk. Deze licht gebrande melange heeft een beduidend heftigere geur, tijdens malen, en een scherper randje(brandsmaak) bij het drinken. Ook weer met een klein zuurtje in de afdronk; kleiner dan de 95-5 melange, maar wel aanwezig. In een dubbele espresso met 12 grams cup geeft de melange een aangenaam zachtere smaaksensatie, minder zuur. Een melange die je, volgens mij, een beetje mag/moet overdoseren. In een cappuccino lijkt de boon nog krachtiger en scherper van smaak te worden.

En in de laatste melange 100% Arabica zit een aangename verrassing. Ook een licht gebrande boon, maar met een veel zoetere geur tijdens het malen. Deze ‘zoetere’ geur komt ook terug in de smaak van de koffie; veel minder scherpe (brand-)smaak, neigt een beetje naar amandelen met chocolade. Mooie volle ronde smaak. Met ook weer een klein zuurtje in de afdronk. In een cappuccino gaat deze boon in de eerder gezette toon verder, smaakvol zonder overheersend te zijn. Met een zoetje en zuurtje.

Eindconclusie voor onszelf, bij de koffiemelange review, is dat het om een goede, smaakvolle koffie gaat. Smaken die in elkaars verlengde liggen. De 80-20 en 95-5 zijn overduidelijk broer en zus van elkaar en de 100% melange is een neef. De koffies vallen, helaas, niet in mijn eigen smaakvoorkeur, vanwege het aanwezige zuurtje.

Één reactie

  1. Hallo Graphic Barista,

    Als toekomstig importeur van een Italiaanse koffie, kwam ik een andere test van je tegen op het forum Koffiepraat.

    Je review maakte indruk op mij door de passie en beleving die je hebt met koffie.

    We hebben elkaar nu enkele keren gesproken en ook daarin spreekt je passie voor koffie, beleving en kwaliteit.

    We gaan elkaar zeker meer spreken, bedankt voor deze test.

Geef een reactie

Upcoming events