Smaakverfijning koffie begint bij de molen • the Graphic barista kiest bij verdieping in de koffie voor een Mazzer Major GOD Grind on Demand

Smaakverfijning door de optimalisatie van koffiebereiding

Bij de bereiding van diverse verse koffiedranken zijn een aantal stappen van wezenlijk belang om een smakelijk kopje te kunnen maken. Een daarvan is de maling en zijn invloeden van de smaak en doorlooptijd, voor de gebruikte zetmethode.  De invloed op smaak is tweeledig, omdat niet alleen de consistentie van maalpartikels, de fijnheid of grofte ook zelf al een smaakbeeld veroorzaakt. Voor een espressokoffie is zeker de hoeveelheid gelijke deeltjes van belang. De koffiepuck moet tenslotte goed compact getampt kunnen worden. De genoemde doorlooptijd bepaalt ook smaak. Een korte extractie geeft een meer zuur smaakbeeld, terwijl een lange weer meer bitters naar boven haalt. Een gebalanceerde koffie heeft van beide een beetje en is een goede stap in de smaakverfijning. In de koffieworkshops van the Graphic barista gaan we daar regelmatig dieper op in.

 

Het voordeel van het automatisch malen per portie; Grind on Demand

Het assortiment van koffiebonenmalers is groot net als de diverse mogelijkheden. Conische of vlakke maalschijven, bonen reservoirs in diverse formaten, traploos instelbaar, ingebouwde tamper. Met doser of Grind on Demand. Allemaal opties en handigheden om de smaakverfijning binnen budget uit te breiden. Met de Compak K8 Fresh was destijds al de stap gezet om de malingen per portie gelijk te krijgen. Samen met de mogelijkheden om de portafilter handsfree te vullen en daarmee een hogere doorvoersnelheid te behalen. Tijdens koffiemomenten op beursstands, bedrijfsopeningen en bruiloften kon over een grotere periode van tijd, de smaak consequenter gehouden worden. Met minimale aanpassingen gedurende dag.

 

Het gebruik van de oude bekende in de praktijk

Sinds het begin van onze koffiegeschiedenis zijn er al wat verschillende koffiemolens de revue gepasseerd. Van Rancillio Rocky, Pavoni Zip Automatico, Mazzer mini, Mazzer Super Jolly, Mahlkonig K60 ES tot Cimbali MD6 en Compak K8 Fresh. Allemaal goede met hun eigen toepassing, voordeel en nadeel. Nu (toch) weer terug bij de Mazzer. Een Major Electronic om precies te zijn. Met haar grote formaat, ook in vlakke maalschijven(83 mm), is ze een smakelijke verschijning op de koffiebar. Met haar eigen eigenaardigheden. Want het gemak van traploos instellen is er, maar wel iets minder secuur dan met de stelknop op de Compak K8 Fresh, die overigens wel een automatische malingstart heeft bij het plaatsen van een filterdrager. En het eruitvallen van je portafilter tijdens het malen samen met het sproeien van de koffie bij de uitloop, is een groeipunt voor Mazzer. Gelukkig hebben we daar een tweek voor in de vorm van een vork en de IDR (Intelligent Dosing Ring).

 

Op zoek naar een nieuwe aanvulling op jouw aanrecht of (koffie-)bar? Misschien kan ik je met de passende leverancier in contact brengen. Neem gerust contact op om samen naar je wensen te kijken.
Download hier de productfolder Mazzer Major Electronic

Geef een reactie

Upcoming events